Dynia i jej trzy odsłony

Bez względu na to, czy wieczór dzisiejszy spędzacie celebrując nowomodne Halloween chodząc od domu do domu w poszukiwaniu przysmaków lub urządzając imprezę pod znakiem wiedźm, nietoperzy i czarów, czy też staroświecko i polskim zwyczajem wyciszacie się przed chrześcijańskim Świętem Zmarłych, mam dla Was coś przyjemnego. Chciałam przedstawić jeden z jesiennych hitów na naszych stołach. Oto dynia. A w zasadzie trzy smakowite przepisy z dyni.

dynia 1

Nie ma to jak tworzyć wpisy na bloga w pociągu! Polecam serdecznie, bo nadaje naszej twórczości nowy wymiar! Ale wracam do tematu.

Dynia nawet wujkowi Google kojarzy się głównie z ozdobą halloween’ową. A szkoda, bo jest nie tylko dekoracyjna, ale również bardzo zdrowa!
To prawdziwa skarbnica ważnych dla nas witamin i mikroelementów. Bogata jest w witaminy A, B1, B2, C i PP. Dodatkowo zawiera mnóstwo potrzebnych nam składników mineralnych takich jak magnez, potas, żelazo, wapń czy fosfor. Jest doskonałym źródłem błonnika oraz białka. A co ucieszy dbających o linię – ma bardzo mało kalorii, bo zaledwie 28 na 100 gramów. Obecnie jest również bardzo tania, ponieważ koniec lata i wczesna jesień to czas jej zbiorów.
Warzywo to pomaga w regulowaniu pracy jelit (szczególnie przy zaparciach), pobudzaniu procesów trawiennych (dobre po imieninach u cioci) i oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. W cudowny sposób obniża poziom cholesterolu we krwi i podnosi ogólną odporność organizmu. Szczególnie polecane jest przy zakażeniach dróg moczowych, ponieważ jednocześnie działa moczopędnie i przeciwzapalnie. Obecny w dyni beta-karoten (nadający jej tę samą barwę, co marchewce, która przecież z tego związku słynie) przypadnie do gustu wszystkim paniom – spowalnia procesy starzenia i fantastycznie wpływa na stan skóry. A kobietom w ciąży przyda się na pewno informacja, że działa przeciwwymiotnie, co niektóre na pewno docenią.

Dziś mam dla Was trzy różne przepisy z wykorzystaniem dyni. Pierwszy to pikantna zupa-krem. Drugi to warzywny bigos, idealny na chłodniejsze dni. Ostatni, ale zdecydowanie najlepszy, to lekko słodka surówka z dyni (tak, można jeść ją na surowo!).

Jeśli ktoś spodziewa się, że obieranie, wydrążanie i krojenie dyni jest równie proste jak przy jej kuzynce cukinii, to… no cóż, zdecydowanie się myli. Jest to zajęcie trudne, męczące oraz (przynajmniej z moim talentem do narzędzi ostrych) niebezpieczne. Poniższe zdjęcie nie oddaje w pełni koszmaru, jakim było poskromienie tego złośliwego warzywa. Ale zdecydowanie było warto!dynia 2

Kilka ran ciętych później (ciętych u mnie, u dyni ciętych, szarpanych, a ostatecznie również kłutych) okazuje się, że mamy przed sobą około 2 kilogramów cudownego miąższu o zachęcającym kolorze oraz zapachu. Co do niego dodać, żeby nie wszystko smakowało jednolicie? Oto moje propozycje.

Zupa krem z dyni na ostro (około 4 porcje)

Składniki:

dynia 3

1 kilogram dyni
1/2 litra bulionu (może być z kostek rosołowych)biała część pora
mała cebula
2 łyżki oleju
jogurt naturalny
ząbek czosnku
łyżeczka mielonego imbiru
pół łyżeczki kminku mielonego
szczypta mielonego chilli
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w średnią kostkę, a por w półplasterki. Podsmażamy je na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek.dynia 4

Pokrojoną w średnią kostkę dynię dorzucamy na patelnię, dodajemy przyprawy.dynia 5

W garnku przygotowujemy bulion. Osobiście dokładam zawsze ziarenka ziela angielskiego, jałowca i listek laurowy, jednak nie jest to wymagane w przepisie.dynia 6

Podsmażoną, miękkawą dynię wrzucamy do gorącego bulionu. Gotujemy do miękkości.dynia 7

dynia 8

Gdy dynia jest miękka, miksujemy całą zupę na gęsty krem. Podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu, ewentualnie posypując szczyptą chilli.dynia 9

Bigos warzywny z dynią (około 4 porcje)

Składniki:

dynia 10

Kapusta włoska (niewielka główka)
300 gramów dyni1 niewielka cukinia (około 300 gramów)
2 zielone papryki
4 pomidory
2 cebule średniej wielkości
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki suszonego majeranku
łyżeczka cynamonu
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Poszatkowaną kapustę podgotowujemy w lekko osolonej wodzie.dynia 11

Pozostałe warzywa (poza pomidorami) również drobno kroimy. Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, a następnie dokładamy paprykę, cukinię i dynię. Podsmażamy aż składniki lekko zmiękną.dynia 12

Odlewamy wodę z kapusty, a tę wkładamy z powrotem do garnka, w którym się gotowała. Dorzucamy podsmażone warzywa oraz przyprawy. Mieszamy i gotujemy do pełnej miękkości.dynia 13

Pomidory kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do bigosu. Gotujemy… aż zacznie smakować jak bigos.dynia 14

Oczywiście możemy dorzucić grzybki lub śliwki, w zależności od gustu i upodobań.dynia 15

Surówka z dyni (około 4 porcje)

Składniki:

dynia 16

150 gramów dyni
1 pomarańcza
10 śliwek węgierek
20 gramów orzechów włoskich
jogurt naturalny
sok z cytryny
łyżeczka cukru (w moim przypadku to ksylitol)
pół łyżeczki cynamonu
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Owoce oraz dynię kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami.dynia 17

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do lodówki, aż smaki się przegryzą. I już, można rozkoszować się wspaniałą surówką.dynia 18

Wszystkie przepisy serdecznie polecam, są pyszne i w sumie proste do przygotowania. A najlepsza ze wszystkich jest ostatnia pozycja.

Podzielcie się w komentarzach tym jak Wam wyszło. Smacznego!

  • Uwielbiamy zupę z dyni z okrągłymi kluskami ziemniaczanymi. Dynię kroimy w kostkę, rozduszamy w odrobinie wody, następnie dolewamy mleka i przygotowujemy kluseczki. Pycha!